søndag 13. oktober 2013

En gjennomgripende sosial, teknologisk og økonomisk utviklingsprosess for den industrielle revolusjon i Storbritannia. 


Den industrielle revolusjon begynte i enkelte deler av Storbritannia midt på 1700 tallet. Den er en av de mest betydningsfulle revolusjonene i menneskets historie etter jordbruksrevolusjonen. I dag er ikke bare alt som lever, men også klimaet på jordkloden, blitt påvirket av disse vitenskapelige utviklingene som har gjort livet vårt lettere. Jeg skal nå gjøre rede for de utviklingsprosessene som revolusjonen førte til i Storbritannia innenfor det sosiale, teknologiske og økonomiske.

Det er mange grunner til at revolusjonen startet i England. England er svært beskyttet mot andre land siden de har en overlegen militærmarine, som også beskyttet handelsflåten. Deres gode kysttrafikk, sammen med utviklede veier og et omfattende kanalsystem gir England store geografiske fordeler. Landet har dessuten ikke hatt indre krigføring helt siden 1600 tallet. Den ærefulle revolusjonen på slutten av 1600 tallet har også gitt større mulighet for at immigranter kan slå seg ned og investere i det britiske næringsliv. Også adelen er med å utvikle næringslivet, i England har de liten motstand og investerer penger i nymotens oppfinnelser. Dette fører til britenes indre og ytre marked vokser. En siste ledende grunn til begynnelsen på den industrielle revolusjon er at britene over flere hundrede år utviklet sin kunnskap rundt tekstilproduksjonen.

Det starter i England midt på 1700 tallet med en førindustriell produksjon kalt forlagssystemet. En ny oppfinnelse, Spinning Jenny, økte nå produksjonen betraktelig. Da disse ble tatt i bruk og samlet sammen med en masse arbeidere i en bygning kalt en fabrikk, finner vi starten på den industrielle revolusjon. Store mengder bønder dro nå fra landet og inn til byene for å jobbe på disse fabrikkene. De nye fabrikkene førte til at arbeidere verken eide produksjonsutstyret eller hadde kontroll på sin arbeidsdag. En betraktelig mindre del av Englands befolkning fikk nå oppgaven å dyrke mat til hele folket. Forutsatt at jordbruket ble forbedret, noe det ble. Kontrollert avl av kyrne, nye vekster som mais og potet importert fra Amerika og et nytt samarbeidssystem i jordbruket sørget for å øke matproduksjonen ytterligere. Dette ga mulighet for dannelsen av arbeiderklassen og et større marked for de gjenværende bøndene.

Det oppstår mange nye og viktige framskritt innenfor det teknologiske i Storbritannia under den industrielle revolusjon. To viktige oppfinnelser på denne tiden er Spinning Jenny som 7-doblet spinnekapasiteten, og kort etter: dampmaskinen. Dampmaskinen subsidierte vannkraft og ble straks populær.  Da maskinen fikk økt etterspørsel førte det til en betraktelig økning i jern- og kullproduksjonen. Det økte forbruket var med på å forbedrede og utvikle Storbritannias veier og kanaler.  Dampmaskinen førte også til begynnelsen på storbyer: tidligere måtte fabrikker anlegges der vannkraft var tilgjengelig for å drive maskineriene. Nå derimot, kunne fabrikkene sentreres nært gruver eller ved havnebyene. De teknologiske framskritt og store omveltninger fører til en forferdelig forurensning.

Det er ingen tvil om at den industrielle revolusjon medbrakte en stor endring innenfor det sosiale. Befolkningen økte fra rundt 5 millioner til 9 millioner mennesker, for det meste i byene. Vi opplever også at det dannes en ny samfunnsklasse; arbeiderklassen. For de fleste vil fabrikkarbeidet øke deres levestandard ved bedre lønninger, til tross den lange arbeidsdagen. Likevel kan en ha i bakhodet at familien ikke lenger jobbet samlet på gården, men spredt på fabrikker og i gruver. Det oppstår et stort boligproblem for menneskene som flytter fra landet til storbyene. Hus ble hurtig og dårlig bygget og en bodde trangt. De dårlige arbeidsforhold får utover 1800 tallet kraftige innskjerpinger ved innførelse av lover. En konsekvens av dette er at produksjonen øker etter de bedre forhold.


Sammen med revolusjonen økte landets handel raskt, og overtok snart Nederlands tittel som verdens ledende handelsnasjon. Sammen med de tekniske framskritt, kolonihandel og skipsfart økte landets økonomi betraktelig. Den industrielle revolusjon fører også til en stor blomstring innenfor entreprenørskapet hvor mange etablerere, høy eller middelklasse, oppretter fabrikker. På fabrikkene oppstår det en interessekonflikt mellom fabrikkeierne og arbeiderne som preger europeisk historie de neste århundrene: arbeiderne ønsker høyere lønn og eierne ønsker høyere overskudd til seg selv. 

Kilder: 
Boken "Mennesker i Tid 2 - verden og Norge etter 1750"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar